Emne: Husleje og Forbrug

Tips & råd: Spar på strømmen og regningen

Batter det egentligt at spare på strømmen? Svaret er ja! Mange bække små, gør en stor å – som man siger. Små besvarelser her og der kan faktisk ende ud med en samlet besparelse, som du helt sikkert vil kunne mærke på din elregning (og samvittigheden for nogle). Vi har samlet en række tips og råd til hvordan du kan komme i gang med at spare strøm og dermed penge.
Skrevet af vores interne tekstforfatter, 30. september 2021
Send artiklen til en ven

Det er muligvis ikke det mest sexede emne – strøm? Men hvis du sidder og ligesom jeg, hellere vil bruge din penge på rejser eller lækre ribeye, så er det lige præcis på strømmen, hvor du kan spare nogle penge. Hvis du følger vores simple tips og råd og gør dem (eller nogle af dem) til dine egne tommelfingerregler i hverdage, kan du spare flere penge end du tror på din næste elregning. Og som en bonus til den lavere elregninger, hjælper du også med at reducerer den nationale CO2-udledning. Faktisk består de private husholdninger for ca. en tredjedel af energiforbruget i Danmark.

Nedenfor går vi nogle ting igennem, hvor du har mulighed på at spare på strømmen med nogle enkle kneb.

Fyld din vaskemaskine og opvaskemaskine op

Hvis du fylder maskinerne lidt mere end du plejer, så spare du både tid og penge. Dels skal du vaske mindre og dels spare du på strømmen – og vandet.

Tal viser at vi i gennemsnit vasker 3,2 kg tøj ad gangen. Det på trods af at en almindelig vaskemaskine er beregnet til 5-6 kg eller 7-8 kg. Begynder du så også at vaske med koldvands-vaskemiddel, kan du sænke temperaturen på det program du vasker på – du kan f.eks. vaske på 20 grader i stedet for 40 grader eller på 30 grader i stedet for 60 grader.

Det samme gælder hvis du er en af de heldige, som har en opvaskemaskine – hvis du vasker med lavere temperaturer, bruger du 10-20% mindre strøm.

Tør så vidt muligt tøj udenfor

Hvis vejret er til det og du har muligheden, så tør dit tøj udenfor. Der er to grunde til, at det er bedst at tørre tøj udenfor. For det første er det virkelig dårligt for indeklimaet, men det er jo en helt anden snak og noget vi har skrevet en anden artikel om, som du kan læse her. Alternativt til at tørre tøj indenfor er tørretumbleren, og tro det eller lad vær, men det er en af de helt store strømsyndere. En anden ting der er med tørretumblere er, at det slider utroligt meget på tøjet.

Vær obs. på temperaturen

Her er vi virkelig nede i de små detaljer, men hvis du sænker temperaturen bare 1 grad i hele boligen, sparer du 5% på varmeregningen. 

Standby betyder ikke, at den er slukket

Det virker måske lidt uoverskueligt at slukke for diverse ting (tv, spillekonsoller, skærme, stikkontakter med opladere, osv.), men også her er der penge at spare. 

Mange gør det inden de tager på ferie eller lang weekend, men hvis du gjorde det til en vane hver aften vil det kunne mærkes på elregningen.

Drop (de smukke gamle) glødepærer og skift til LED 

Der er generelt ikke så mange glødepærer tilbage i de danske hjem og det er der flere grunde til. For det første er de sværere og sværere at få fat i og for det andet, er det begyndt at gå op for folk, hvor meget der er at spare på elregningen ved at skifte til LED-pærer eller A-pærer. Det gode ved LED-pærer eller A-pærer er også at de holder væsentlig længere.

Som eksempel: Hvis du udskifter 15 glødepærer i din bolig ud med LED-pærer, sparer du omkring 900 kr. om året – det er altså mange penge, hvis du f.eks. er på budget.

Madlavning

Også når du laver mad, er der penge at spare. Og det er der på to måder. Den ene er ved at udskifte den traditionelle kogeplade med induktion kogeplade. Det er selvfølgelig ikke gratis at udskifte den, men i dens levetid vil den snildt tjene sig selv hjem.

Den anden måde er ved ikke at opvarme frossen mad direkte i gryden, men lade maden tø op på køkkenbordet i løbet af dagen. Derudover er der også penge at spare ved blot at lægge låg på gryderne, når du laver mad eller ved at bruge mindre vand, når du f.eks. koger et æg eller kartofler.

Tjek dine el-apparater

Generelt står elapparater for en meget stor del af din elregning. Du kan derfor med fordel gå dem igennem og skifte dem ud, der er ældst og dermed bruger mest strøm. De største strømsyndere, som er værd at gå efter er:

  • Elvarmer, el-radiatorer, el-gulvvarme, el-varmeblæsere og el-håndklædetørrer
  • TV, og IT / elektronik generelt
  • Gamle køleskabe og frysere
  • Tørretumblere
  • El-apparater på standby

Nedenfor kan du se hvordan det gennemsnitlige elforbrug fordeler sig i en husstand.


Vi har nu været igennem en række tips og råd, som du kan tage til dig, som du har lyst. Rom blev ikke bygget på en dag, og det behøver din beslutning om at spare på strømmen heller ikke. Vi håber du har fået lidt inspiration til hvad du kan gøre hvor – i hvilket tempo, lader vi dig om.

LÆS OGSÅ:   Tips og råd til at spare på vandregningen

Bonus info: Hvad koster el i dagens Danmark?

I dag, og ja faktisk siden 2003, har danskerne haft adgang til et frit el-marked. Det er der sandsynligvis ikke mange der ved, men du kan helt selv vælge hvilken leverandør du vil købe din strøm hos. Priserne kan variere en del alt afhængig af hvem du køber hos, men også om du køber strøm efter en fast eller variabel pris.

Ved at købe strøm til en fast pris, kender du priserne på forhånd. Hvor du ved at købe strøm til en variabel pris ikke kender den faste pris, fordi den kan svinge fra time til time. I dag kan man faktisk købe el-apparater (robotstøvsuger, elbiler, opvaskemaskiner, vaskemaskiner), som først starter, når strømmen er billigst. Det er den typisk om natten, fordi færre mennesker bruger strøm der. Så hvis du kan leve med, at der bliver støvsuget, opladt bil, vasket service og tøj om natten, er der mange penge at spare.

Hvis du vil undersøge mere om el og prisen derpå, kan du gå ind på Elpristavlen og el-børsen, hvor danske og udenlandske el-producenter udbyder deres el – og hvor din el-udbyder køber strøm til deres kunder.

Hvis du når dertil, hvor du sidder og sammenligner elpriser og din elregning og måske bliver lidt overrasket over størrelsen på din elregning, så er der lige et par ting du skal have in mente. Du skal nemlig huske at kigger på udspecificeringerne – en stor bid af beløbet på din elregning kommer nemlig fra afgifter fra staten. Det er f.eks. elafgift, energiafgift, el-sparebidrag, el-distributionsafgift og tillægsafgift. Derudover kommer din el-leverandørs afgifter for administration, distribution og en række andre ting.

Relateret indhold