Guide: Sikker boligsøgning

Lejemarkedet i Danmark er præget af stor efterspørgsel, og man skal som lejer være hurtig for at følge med, specielt for at få fingrene i drømmeboligen. Den store efterspørgsel gør dog også, at lejeboligmarkedet desværre tiltrækker svindlere. Når man som boligsøgende desperat leder et en lejebolig, kan tingene godt gå lidt for stærkt nogle gange. Men som lejer bør man altid kigge tingene igennem en ekstra gang, og overveje om et tilbud måske er lidt for godt til at være sandt, inden man foretager sig yderligere. Der kan nemlig være svindlere, der udnytter de boligsøgende til at overføre penge for et lejemål, som de f.eks. ikke råder over. I denne artikel vil vi forsøge at klæde dig bedst muligt på, så du lettere kan spotte en svindler på lejeboligmarkedet. Nederst i artiklen finder du vores checkliste til en sikker boligsøgning.

Hvordan laver du en sikker boligsøgning

Grundlæggende er stort set alt snyd med lejeboliger målrettet at lokke kommende lejere/boligsøgende til at betale et indskud/depositum, for en lejebolig de bliver lovet de kan få. Som oftest sker det ved at den falske udlejer, fortæller lejer at de har fået rigtigt mange henvendelser, men at hvis den kommende lejer betaler indskud hurtigt, så er han/hun sikret at få boligen. Det lover de så til så mange mennesker de kan, og når de så har fået pengene, så forsvinder de.

Falske boligannoncer

Boligsvindlerne bruger falske boligannoncer til at lokke lejerne i deres fælde. Det sker enten ved oprettelse af annoncer der er opdigtede, men i nogle tilfælde også via annoncer til boliger der faktisk findes, men som den falske udlejer ikke ejer, eller har råderet over. Det er specielt den sidste der kan være svær at gennemskue. For her kan personen ofte have adgang til, samt kendskab til, boligen. I meget sjældne tilfælde, kan den falske udlejer endda have skaffet sig mulighed for at fremvise en bolig, de ikke selv ejer, eller har lov til at udleje.

For at sikre os mod falske annoncer, har LejBoliger.dk vores medarbejdere til at godkende alle boligannoncer før de lægges online. Men selv for os, der har erfaring med det, kan det være svært at fange de mest professionelle svindlere. Hvis du ser eller oplever noget på vores side, der virker mistænkeligt, beder vi dig derfor om at tager kontakt til vores kundeservice på hello@lejboliger.dk, så vi kan få lukket annoncen ned.

Sådan undgår du svindel med lejeboliger

Det bedste råd vi kan give er, at være skeptisk når du ser det mindste der virker mistænkeligt, og lyt til din mavefornemmelse. Hvis en boligannonce lyder for god til at være sand, eller du føler dig utryg, så er den det måske også og så bør du spørge ind til lejemålet hellere en ekstra gang for meget, eller finde en anden lejebolig. 

Her er en liste af gode råd til dig der søger lejebolig:

Om betalinger

1. Betal aldrig før du har set boligen, og underskrevet kontrakten. Så simpelt er det, og det er det råd der giver dig størst beskyttelse. Det gælder husleje, forudbetalt leje og depositum. Betal aldrig for at få lov til at se boligen.

2. Betal aldrig kontant. Sørg for at betale via din bank. Bankoverførsel kan spores og i nogle tilfælde tilbageføres. Din bank kan også stille en bankgaranti, som er en garanti for, at du har pengene på din konto.

3. Betal aldrig via udenlandske betalingsløsninger, som fx Western Union eller Transpact. Disse overførsler kan ikke spores eller tilbageføres. Ligeledes, hvis udlejer fortæller en historie om at de på nuværende tidspunkt er bosat i udlandet, og derfor har brug for at du betaler til en konto i fx Spanien, så stop.

Sprog og kommunikation

4. Hvis udlejer snakker engelsk, bor i udlandet eller har udenlandsk telefonnummer, så vær ekstra på vagt. Specielt hvis annoncen er skrevet på dansk.

5. Hvis du er i tvivl, om den person du er i kontakt med, faktisk er ejer af lejemålet, så check adressen på www.boligejer.dk. Her kan du se, hvem den reelle ejer af en adresse er.

6. Vær på vagt, hvis du føler dig presset. Hvis udlejer fx vil have dig til at skrive under med det samme, eller på andre måder forsøger at presse dig til en hurtig beslutning.

Lejeloven og lejekontrakt

7. Tag dig tid til at sætte dig ind i lejeloven. Den nye lejelov har en række forpligtelser for udlejer omkring indflytning, der er værd at have med. Vi har lavet en opsummering du kan læse her.

8. Læs altid lejekontrakten grundigt igennem. Vær’ særlig opmærksom på lejekontraktens § 11, som indeholder de særlige vilkår. Sørg for at alt i har aftalt, specielt mundtligt, også er med i kontrakten.

Bonus Tip

A. Tjek huslejen. Vær opmærksom på, at der er regler for, hvor stor din husleje må være. Du kan altid rådføre dig om lejens størrelse hos huslejenævnet i den kommune du bor i.

B. Vi hjælper altid! Hvis du er i tvivl, eller har mistanke om at en annonce er falsk, så kontakt os: hello@lejboliger.dk

Start din bolig søgning her: Find lejebolig